The Reader - skaitymas, kuris vienija žmones

Šioje žinutėje norėčiau pasidalinti įdomiu britų pavyzdžiu - pelno nesiekiančios organizacijos The Reader (skaitytojas). Ši organizacija siekia propaguoti visuomenėje grupinį skaitymą, nes mano, jog skaitymas gali padėti žmonėms bendrauti ir spręsti įvairias problemas. Organizacijos svetainėje nurodoma, kad šiuo metu, kas savaitę The Reader skaito kartu su maždaug 2000 žmonių - kalėjimuose, darbovietėse, globos namuose, mokyklose ir vietos bendruomenėse.

Organizacija siūlo visiems piliečiams įvairius kursus, kurie padeda kitaip suvokti literatūrą ir skaitymo patirtį. Mane asmeniškai labai sužavėjo teminės skaitymo programos. Pavyzdžiui, skaitymas demenciją turintiems senyvo amžiaus žmonėms (apie bibliotekų organizuojamas skaitymo ir laisvalaikio programas tokiems žmonėms jau rašėme anksčiau). Anot The Reader, tyrimai rodo, kad skaitymo programos naudingos demencija sergantiems senjorams, nes stimuliuoja mąstymą, gerina gyvenimo kokybę, paskatina daugiau bendrauti ir turiningai leisti laisvalaikį. Įdomu, kad programa grindžiama moksliniais tyrimais apie demenciją ir skaitymą, kuriuos galima rasti čia pat - svetainėje. Programos vertinimas parodė, kad pagerėjo 86 proc. skaitytojų nuotaika, 87 proc. skaitymo grupė padėjo lavinti gebėjimą koncentruoti dėmesį, 73 proc. skaitytojų pastebėjo, kad suaktyvėjo jų socialinė sąveika. The Reader taip pat valdo senjorams skaitančių savanorių programą.

Apsilankykite The Reader svetainėje ir raskite daug naudingos medžiagos apie skaitymo programas įvairioms socialinėms grupėms. Šią patirtį galima sėkmingai pritaikyti ir bibliotekose!

Komentarai

Populiarūs įrašai