Šiaulių knygų mugė – jau šį šeštadienį

Lapkričio 19 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka ir Lietuvos asociacija „Slinktys“ pirmą kartą kviečia miesto bendruomenę ir svečius į didžiulį renginį – Šiaulių knygų mugę 2016 „Skaityk – būk asmenybė!“ Renginio globėjas – Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Knygas pristatys 24 leidyklos
Šeštadienį nuo 10 iki 20 val. Šiaulių apskrities viešojoje bibliotekoje vyksiančioje Šiaulių knygų mugėje 2016 dalyvaus ir knygas pristatys net 24 šalies ir miesto leidyklos: Algarvė, Andrena, Baltos lankos, Charibdė, Euroknyga, Gairės, Gelmės, Gimtasis žodis, Kalendorius, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Litera, Lucilijus, Magilė, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, Naujoji Romuva, Raidynėlis, Rotas, Saulės delta, Slinktys, Šiaulių universiteto leidykla, Šiaurės Lietuva, Vaga, Žara, Žuvėdra, taip pat leidėjas Dainius Šukys.

Kelios leidyklos atkeliaus kartu su knygų autoriais. Į knygų mugę atvyks  laidų vedėjas, publicistas ir žurnalo leidėjas Andrius Užkalnis, buvusi šiaulietė rašytoja ir žurnalistė Ligita Juknevičiūtė, rašytojas Edmundas Malūkas, poetai Mantas Balakauskas ir Ernestas Noreika. Jie šiauliečiams pristatys savo knygas.
Povilo Višinskio stipendininkė Roberta Stonkutė ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Monika Šaltytė pakvies visus į rašytojos Jurgos Ivanauskaitės 55-osioms gimimo metinėms paminėti skirtą renginį ir Algimanto Puipos filmo „Nuodėmės užkalbėjimas“, sukurto J. Ivanauskaitės romanų motyvais, peržiūrą. Šiaulių mokytojus ir tėvus turbūt sudomins gruzinų pedagogo, rašytojo Paatos Amonašvilio knygos „Mokytojo beieškant“ sutiktuvės.
Staigmena mugės lankytojams – tai knygų „Istorinė Lietuvos virtuvė“ ir „Oginskių dvaro virtuvėje“ pristatymas, kuriame dalyvaus  vienas iš autorių prof. dr. Rimvydas Laužikas, ir pagal knygos receptą skonio studijos „2 meniu“ pagaminto patiekalo ragavimas. 
Kultūriniai edukaciniai renginiai nuo ryto iki vakaro
Knygų mugėje tikimasi sulaukti nemažai miesto gyventojų ir svečių. Jiems mugės rengėjai ne tik pristatys šalies leidybos naujienas, pakvies dalyvius platesnėms diskusijoms su knygų kūrėjais, bet ir pasiūlys gausią edukacinių ir kultūrinių renginių programą – daugiau kaip 20 veiklų įvairaus amžiaus žmonėms. Ypatingas dėmesys bus skiriamas šeimoms – joms įdomių, judrių, kūrybiškų, interaktyvių užsiėmimų parengė miesto ir Šiaulių, Kelmės, Joniškio rajonų bibliotekininkai.
11 val. Šiaulių knygų mugę atidarys knygų mugės globėjas Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, LR Seimo narys dr. Stasys Tumėnas ir bibliotekos direktorius dr. Bronius Maskuliūnas. Atidarymo įspūdį sustiprins Šiaulių 1-osios muzikos mokyklos mušamųjų instrumentų ansamblio „Ritmas kitaip“ (vadovas Arūnas Banys) entuziastingas pasirodymas. Iškart po atidarymo knygų mugės dalyviai galės rinktis sau patinkamą veiklą iš daugybės siūlomų. 
Atidarysime dvi meno parodas. 13 val. III aukšto fojė meno gerbėjams grafikas Alfonsas Čepauskas pristatys specialiai į Šiaulių knygų mugę atvežtą tarptautinę konkursinę ekslibrisų parodą „M. K. Oginskis-250“. Vakare, 18 val., laukia dar vienos parodos atidarymas – tai dailininko Antano Visockio paroda „Akvarelinės variacijos“. Bus rodomas filmas „Šiaulių menininkai Aldona ir Antanas Visockiai“ (aut. Gintautas ir Diana Stunguriai). 
Pasižvalgę po knygų mugę, pabendravę su kūrėjais ir leidėjais, mugės lankytojai galės paklausyti bardo, šiųmečio Sauliaus Mykolaičio premijos laureato Kristijono Ribaičio dainų, paskanauti šalia bibliotekos įsikūrusioje kavinėje „2 meniu“ patiekalų iš Oginskio dvaro virtuvės valgiaraščio, apžiūrėti Didžiojoje skaitykloje parodą „Šiaulių regiono bibliotekų leidybinė veikla“.
Dienos pabaigoje (19 val.) pakviesime visus stebėti vaizdo projekcijos „Skaityk – būk asmenybė!“ (autorė Danguolė Garškaitė, fotografijų autorius Vilmantas Dambrauskas) ant bibliotekos pastato.
Veiklos šeimoms su vaikais
Ypač daug programoje renginių, skirtų šeimoms su vaikais. Iškart po atidarymo mažiausieji knygų mugės lankytojai turės galimybę ne tik įsigyti vaikams skirtų knygų, bet ir susipažinti su knygos „Skaniausias vaikas“ rašytoju ir dailininku Dainiumi Šukiu, pamatyti „Naisių vasaros“ teatro trupės spektaklį „Pasaka apie obuolius ir kitus Obelių gyventojus“, dalyvauti įvairiose kūrybinėse dirbtuvėlėse, pasižiūrėti 3D filmukų, pažaisti su robotukais, pasigaminti ženkliuką, nusipiešti fraktalą ant atsineštų marškinėlių, sukurti komiksą, pabendrauti su Šiaulių moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ (vadovai Dalia ir Virginijus Dargiai) mimais.  
Vaikų literatūros skyriuje, išmaniojoje ir kūrybinėje erdvėse, Meno ir muzikos skyriuje veiks įvairios kūrybinės edukacinės dirbtuvės, mobili inovatyvių technologijų laboratorija, fotolaboratorija, kuriose renginio dalyvius pasitiks ir veiklas organizuos bibliotekų darbuotojai.
Šiaulių knygų mugės organizatoriai siekia, kad knygų mugėje sau patinkamą knygą ir renginių rastų ir vaikai, ir suaugusieji, o tą dieną patirti įspūdžiai paliktų pačius geriausius prisiminimus. 
Mugė vyks Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, Aušros al. 62, Šiauliai.
Visa knygų mugės programa skelbiama interneto adresu www.savb.lt.
Mugės dieną bibliotekos skaitytojai taip pat galės naudotis visomis bibliotekos paslaugomis.

Komentarai

Populiarūs įrašai