3D INOVACIJA – BIBLIOTEKOSE PRIEINAMA VISIEMS

Nuotr. iš bibliotekos archyvo
3D technologijos vis labiau veržiasi į mūsų gyvenimus. Jos pritaikomos begalėje sričių: medicinoje, statybos ir dizaino pramonėje, elektronikoje, net automobilių bei maisto gamyboje ir ne tik. Jau dabar 3D spausdintuvu NASA gamina raketų dalis, spausdinami tikri automobiliai, valtys, šokoladinės figūrėlės, olandiškas namas ant vandens ir net bioninis ausies prototipas!

Australijos, Naujosios Zelandijos bei kai kurių Europos šalių mokyklose trimačio spausdinimo pamokos jau yra įtrauktos į mokymo programas. Tuo tarpu Lietuvoje, juolab Panevėžyje, moksleiviai turi mažai galimybių susipažinti su 3D technologijomis. Tad didžiuojamės bei džiaugiamės, jog projekto „Bibliotekos pažangai 2” dėka, 3D technologijos pasiekė ir Panevėžio miesto savivaldybės viešąją biblioteką, tapo prieinamos miestiečiams. Dabar visiems norintiems galime ne tik parodyti kaip atrodo, ar veikia 3D spausdintuvas bei skeneris, bet ir pakviesti moksleivius praktiškai pasinaudoti šios inovacijos teikiamos galimybėmis.

Pagal minėtą projektą, Smėlynės bibliotekoje Panevėžio „Rožyno“ progimnazijos 5-8 klasių auklėtiniams devynis mėnesius vyko integruotos matematikos, biologijos, dailės, technologijų + IT pamokos. Vaikai turėjo galimybę atsispausdinti tam tikras jų einamas temas iliustruojančius pavyzdžius ir pritaikyti juos praktiškai.

Klausiate, kas ir kaip jose buvo veikiama? Atsakome:

Nuotr. iš bibliotekos archyvo
Biologijos pamokose mokytoja Jurgita Dugnienė su mokiniais tyrinėjo ląstelės bei žiedo sandarą. Mokydamiesi apie žiedo sudedamąsias dalis, mokiniai turėjo galimybę apie žiedo sandarą ne tik paskaityti vadovėlyje, pažiūrėti ten esančius paveiksliukus, bet ir visas žiedo dalis (kuokelį, piestelę, žiedkotį, vainiklapį ir kt.) apčiuopti, nes mokytoja jas atspausdino su 3D spausdintuvu.

Dailės pamokose vaikai kartu su mokytoja Vaida Vaitkevičiūte mokėsi didinti vaizdus, esančius plokštumoje. Kito užsiėmimo metu 3D modeliavimo programos ir 3D spausdintuvo pagalba buvo sukurtas trimatis mokyklos logotipo vaizdas.

Matematikos pamokose mokytoja metodininkė Laima Užkuraitienė mokė vaikus apskaičiuoti stačiakampio, kvadrato, stačiojo trikampio, prizmių ir kitų erdvinių kūnų plotus bei tūrius. Įvairioms užduotims atlikti, uždavinių sprendimams apskaičiuoti buvo panaudoti su 3D spausdintuvu pagaminti figūrų maketai.

Technologijos pamokose moksleiviai kartu su mokytoju Raimondu Gedzevičiumi projektavo įdomaus dizaino domino žaidimo figūrėles.

Visa tai tik mažytė dalis, ką, panaudojant 3D technologijas, savo netradicinėse pamokose nuveikė „Rožyno“ progimnazijos mokiniai.

Integruotų pamokų dalyviai ir juos mokantys pedagogai, teigia galimybę, dalyvauti projekto veiklose, vertinantys tik teigiamai. Pedagogės itin džiaugiasi, jog pamokoms pagaminti puikūs erdvinių kūnų, biologinių organizmų modeliai ir kiti įvairūs maketai, kuriais visa mokyklos bendruomenė galės naudotis ne vienerius metus.

„3D spausdinimo technologijos yra svarbios visame edukacijos procese, nes ne tik didina mokinių motyvaciją, mokantis tiksliųjų ar gamtos mokslų, bet ir skatina norą bandyti ir kurti. Naujų informacinių technologijų integravimas mokymosi procesą daro efektyvesnį, paįvairina pamokas. Tai matyti iš mokinių susidomėjimo, užsidegimo“, – teigė pamokose dalyvaujančios mokytojos.

Tuo tarpu, mokiniai sako, jog tokios pamokos ne tik yra kur kas įdomesnės, aiškesnės, skatina aktyviau dalyvauti, įsitraukti, bet ir teigiamai veikia mokymosi rezultatus. „Pamokose naudoti trimačiai objektai padėjo man geriau įsiminti vaizdą bei greičiau įsisavinti dėstomą medžiagą, kas leido mažiau laiko skirti pamokų ruošai“, – džiaugėsi vienas moksleivis.

Projekto eigoje panaudojome 3D technologijas dar vienu būdu. Kad prisidėtume ne tik prie technologinių kompetencijų ugdymo, sudominimo tiksliaisiais mokslais, bet ir vaikų bei jaunimo turiningo užimtumo, suteikiant naujas galimybes laisvalaikiui, organizavome 3D modeliavimo kūrybinius užsiėmimus.

Nuotr. iš bibliotekos archyvo
Trimačio modeliavimo dirbtuvių metu dalyviai susipažino su erdvinio spausdinimo perspektyvomis bei patys galėjo išbandyti 3D technologijas: išmokti projektuoti trimačius daiktus, juos pasigaminti 3D spausdintuvu. Juk viena – turėti kokią nors idėją savo galvoje, ją modeliuoti, virtualiai apipavidalinti... Tačiau visai kas kita ją materializuoti – galėti ją paliesti rankomis, pastatyti ant stalo... 3D spausdinimas leidžia tai įgyvendinti per labai trumpą laiką. Ši technologija atveria galimybę ne tik turėti, bet ir jausti savo idėjas. Užtenka turėti sumanymą, kompiuterine dizainui skirta programa sukurti trimatį objekto brėžinį ir leisti 3D spausdintuvui atlikti visą likusį darbą. O jau tada galima džiaugtis gautu rezultatu ir praktiškai jį panaudoti!

Vaikai ir jaunimas kūrė trimačius objektus padedami KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto studento Gvido. Dirbtuvių metu buvo pagaminta keletas knygų skirtukų, raktų pakabukų, išmaniojo telefono dėkliukas.

Spausdinimo metu buvo naudojamas visiškai nekenksmingas ekologiškas iš kukurūzų pagamintas plastikas.

Kaip pasakoja patys užsiėmimo dalyviai, ši veikla paskatino daugiau domėtis 3D technologijomis, 3D modeliavimu, o vienas jaunuolis net pats ėmėsi programuoti.

Indrė Lašinytė
Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka

Komentarai

Populiarūs įrašai